ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΟΜΜΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΠ....ΕΝΟΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ
Του πολίτη Π.Λ.Παπαγαρυφάλλου
Αν δεν εμφανίζεται σωστά κάντε κλικ εδώ
Βιβλίο:
Από τις εκδόσεις «Διπλογραφία», τις οποίες διευθύνει ο οικονομολόγος Γεώργιος Κόντος, επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κυκλοφόρησε προ διετίας ένα ειδικό επιστημονικό έργο με τίτλο: «Διπλογραφία: Πως οι έμποροι της Βενετίας δημιούργησαν τα σύγχρονα χρηματοοικονομικά». Το έργο έπεσε τυχαία στα χέρια μου και μολονότι άσχετος με τα λογιστικά, το χρήμα και τα χρηματοοικονομικά ζητήματα στάθηκα σ’ αυτό το έργο, από ένα απόσπασμα του προλόγου του δολοφονηθέντος γερουσιαστή των ΗΠΑ Μπομπ Κέννεντυ, ο οποίος, το Μάρτιο του 1968 «τρεις μήνες προ της δολοφονίας του» εκφώνησε «ένα παθιασμένο λόγο για την οικονομική δύναμη των ΗΠΑ και για τον τρόπο που υπολογίζουμε τον εθνικό πλούτο, με βάση το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν».
Συγγραφέας του έργου ο τελείως άγνωστος σ’ εμένα Jane Gleeson – White. Στο Μόττο αυτού του έργου διαβάζουμε και τούτα για την αξία και τη σημασία της λογιστικής: «Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα που αντλούμε από τη λογιστική μέσω της διπλογραφίας; Πρόκειται για μια από τις εξοχότερες επινοήσεις του ανθρωπίνου πνεύματος».
Χαράσσοντας αυτές τις γραμμές μου ήρθε συνειρμικά στο νου το μάθημα της λογιστικής, που μας έκανε στην Πάντειο Σχολή ο αείμνηστος καθηγητής Ιωάννης Σπανδανόπουλος, που μας τόνιζε την αξία της λογιστικής στο σύγχρονο εμπόριο.
Μετά από προσπάθειες κατόρθωσα τελικά να πάρω το περιζήτητο 5! Αυτό, λοιπόν, το σχόλιο το αφιερώνω στον τότε καθηγητή μου και στη μνήμη του.
Από το πολύ ενδιαφέρον ειδικό αυτό έργο μεταφέρω εδώ κάποια ψήγματα του προλόγου του Μ. Κέννεντυ:
«Για μεγάλο χρονικό διάστημα φαίνεται να έχουμε, σε σημαντικό βαθμό, εμπιστευθεί τις προοπτικές και τις αξίας μας ως κοινωνία στην απλή συσσώρευση αγαθών...».
Ασκώντας κριτική ο Αμερικανός γερουσιαστής στον τρόπο υπολογισμού του ΑΕΠ έλεγε: «Εάν αξιολογούμε στις ΗΠΑ με βάση το ΑΕΠ, αυτό το ΑΕΠ υπολογίζει τη μόλυνση του αέρα και τις διαφημίσεις των τσιγάρων, καθώς και τα νοσοκομειακά οχήματα που καθαρίζουν το αίμα από την άσφαλτο. Υπολογίζει τις κλειδαριές ασφαλείας και τις φυλακές που προορίζονται για τους ανθρώπους που τις σπάνε»;
Υπολογίζει την καταστροφή των δασών και την απώλεια της φυσικής ομορφιάς από τη χαοτική εξάπλωσή μας. Υπολογίζει τις βόμβες ναπάλμ και υπολογίζει τις πυρηνικές κεφαλές και τα θωρακισμένα οχήματα με τα οποία η αστυνομία μάχεται τις εξεγέρσεις στις πόλεις μας... Όμως το ΑΕΠ αδιαφορεί για την υγεία των παιδιών μας, για την ποιότητα της εκπαίδευσης τους και για τη χαρά του παιχνιδιού τους. Δεν περιλαμβάνει την ομορφιά της ποίησής μας και την αντοχή των γάμων μας... Εν ολίγοις, το ΑΕΠ, υπολογίζει τα πάντα, εκτός από εκείνα που όντως προσδίδουν αξία στη ζωή».
Αυτές οι γραμμές, οι τόσο ανθρώπινες του Κέννεντυ, με οδήγησαν σ’ αυτό το σχόλιο και μας θυμίζει ότι στους σημερινούς δίσεκτους καιρούς το ΑΕΠ δεν πρέπει να υπηρετεί τους αριθμούς αλλά τους ανθρώπους.
Συμβαίνει το αντίστροφο και αυτό το βιώνουμε οι Έλληνες σ’ ολόκληρη τη φρίκη του, με τα μνημόνια που οι κυβερνώντες τα ανήγαγαν σε θεότητες!
Βαράτε τους! Στείλτε τους τούτο το σχόλιο να διαβάσουν τον Μ. Κέννεντυ!
Δεν ήταν αναρχικός. Δεν ήταν ούτε σοσιαλιστής, ούτε κομμουνιστής. Ήταν Άνθρωπος και έπρεπε να πεθάνει!
Αθήνα 4/7/2017
Πολιτικές Υποθήκες:
Πλάτων: «Οι περισσότεροι δεν δυσκολεύονται να μακαρίζουν και να τιμούν και κατ’ ιδίαν και δημόσια τους φαύλους εκείνους που έχουν τα πλούτη και την δύναμιν»
Ο ίδιος: «Οι περισσότεροι ελεεινολογούν και περιφρονούν όσους τυγχάνουν αδύνατοι και πτωχοί, όσον κι αν παραδέχονται πως είναι καλύτεροι από τους αδίκους»
Ο ίδιος: «Η τέχνη της αντιλογίας έχει θαυμάσια δύναμιν»
Ο ίδιος: «Πολλοί νομίζουν ότι συζητούν, ενώ πράγματι απλώς αντιλέγουν ο ένας εις τον άλλον, και τούτο συμβαίνει διότι δεν μπορούν να αναλύσουν την έννοιαν εις τα διάφορα στοιχεία της, αλλά την λαμβάνουν κατά γράμμα»
Ο ίδιος: «Σε μια αρίστη πολιτεία, και ένας μόνον πολίτης, αν υφίσταται οτιδήποτε καλόν ή κακόν, η τοιαύτη πόλις θα το θεωρήση δικό της το πάθημα και θα συμμερισθή ολόκληρος ή την χαράν ή την λύπην του»
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου