ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ο ΛΟΓΟΣ.
Ο μεγάλος μας φιλόσοφος Αριστοτέλης όταν ρωτήθηκε τι αποκόμισε από  την ενασχόλησή του με την φιλοσοφία απάντησε: «Το ανεπιτάκτως ποιείν ά τινες δια τον από των νόμων φόβον  ποιούσιν». Δηλαδή αυτό που οι άλλοι το κάνουν επειδή φοβούνται τους νόμους.
Τούτο σημαίνει ότι η φιλοσοφία επιτρέπει στον στοχαζόμενο να εκφέρει τις απόψεις του με ελεύθερο πνεύμα, χωρίς φόβο να κρίνει, να συγκρίνει και να ορίζει τα πράγματα  όχι από φόβο προς τους νόμους, αλλά με ελεύθερη βούληση.
Σε μια άλλη συζήτηση ρωτήθηκε τι σημαίνει πόλις και απάντησε: «Πόλις εστί κοινωνία πολιτών πολιτείας», δηλαδή: Η πόλη (το κράτος) είναι ένωση πολιτών με βάση το πολίτευμα.
Και συνεχίζοντας την ανάλυση για τους τύπους των πολιτευμάτων Τυραννία-Βασιλεία-Ολιγαρχία-Αριστοκρατία-Πολιτεία-Δημοκρατία, τον ρώτησαν: Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ του πολιτεύματος της Ολιγαρχίας και του πολιτεύματος της Δημοκρατίας και απάντησε: «Αιρετάς μεν τας αρχάς Ολιγαρχικόν το πολίτευμα, κληρωτάς δε τας αρχάς Δημοκρατικόν». Δηλαδή: Όταν οι άρχοντες μιας πόλης είναι εκλεγμένοι το πολίτευμα είναι Ολιγαρχικό, όταν οι άρχοντες είναι με κλήρο το πολίτευμα είναι Δημοκρατικό».    
Και επειδή ο λόγος περί δημοκρατίας θέλω το σχόλιό σας, εμείς σήμερα τι τύπο πολιτεύματος έχουμε; Αποτέλεσμα εικόνας για αριστοτελης









0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου