ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ  ΓΙΑ  ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΚΑΙ  ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

Από την σύσταση του Ελληνικού κράτους τα δυο μεγαλύτερα προβλήματα της οικονομίας μας ήταν ο δανεισμός και η αδυναμία είσπραξης των φόρων.
Για τα θέματα αυτά βέβαια έχουν μιλήσει και γράψει σπουδαίοι οικονομικοί επιστήμονες έλληνες και ξένοι.
Σήμερα θα τοποθετηθώ ως ένας μέσος έλληνας πολίτης  με σκοπό όχι για να πείσω και να υποδείξω ειδικούς ή μαγικούς τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων με νεόκοπες θεωρίες. Αυτά που θα πω είναι από αιώνες καταγεγραμμένα και για τον δανεισμό και για τους φόρους.
Για τον δανεισμό όσοι μελετούμε λίγη Ιστορία, μας διδάσκει ότι, όσες φορές οι απλοί άνθρωποι ή οι λαοί είχαν καταφύγει στο δανεισμό ή έχασαν την ελευθερία τους ή τέθηκαν υπό επιτροπεία ή επιτήρηση όπως λέμε σήμερα από τους δανειστές. Συνήθως οι δανειστές εκτός από το χρήμα  είχαν κατά κόρον και την εξουσία και την δύναμη των όπλων και οποιαδήποτε αθέτηση των συμφωνηθέντων δυσχέραινε ακόμη περισσότερο την θέση του δανειζόμενου. Στην αρχαία Αθήνα για παράδειγμα οι πολίτες αν δεν πλήρωναν τα δανεικά από ελεύθεροι γινόντουσαν δούλοι, ενώ πόλεις ολόκληρες πτώχευαν με οδυνηρά αποτελέσματα για το λαό.
Δίδαγμα :  «Τα δάνεια τους ελεύθερους δούλους ποιεί» Μένανδρος 4 ος αιώνας π.Χ.
« Η ελευθερία, μέγιστος καρπός της αυτάρκειας» Επίκουρος 4ος π.Χ.
Αντικειμενικά θα πρέπει κάθε σώφρων άνθρωπος και κάθε λαός να μελετά πολύ, αν θα πρέπει ποτέ να προσφεύγει σε δανεισμό, γιατί οι δανειστές καιροφυλακτούν να πλουτίσουν με τους τόκους και τα χρεολύσια. Κάλιο λιτό νοικοκυριό με ολιγάρκεια, παρά δουλεία και εξάρτηση χωρίς ελπίδα και αξιοπρέπεια.  
Τώρα για τους φόρους ή την φορολογία και την φοροδιαφυγή.
Θα αρχίσω με ένα απόσπασμα από τον Ρήγα Φεραίο: «Κανένας πολίτης δεν εξαιρείται από την τιμίαν υποχρέωσιν του να συνεισφέρει κατά την δύναμιν και τα πλούτη του τα εις δημοσίας ανάγκας δοσίματα».
Το αυτονόητο παραπάνω απόσπασμα που αποτελεί και Συνταγματική επιταγή για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, έχει γίνει άτυπη Συνταγματική επιταγή να αποφεύγουμε να πληρώνουμε οι περισσότεροι πολίτες τους φόρους που μας αναλογούν, ειδικότερα δε αυτοί που συνήθως είναι και οικονομικά πιο εύρωστοι.
Φορολογικοί Νόμοι μυριάδες, αμέτρητοι λογιστές, έφοροι, φοροτεχνικοί, δικαστές, αιώνες τώρα προσπαθούν να τιθασεύσουν και να πατάξουν το τέρας της φοροδιαφυγής, αλλά εις μάτην. Η τίμια υποχρέωση της συνεισφοράς έχει μετατραπεί σε τίμια συναλλαγή και διαπλοκή των πονηρών και των αρμόδιων.
Την λύση στο πρόβλημα της φοροκλοπής τολμώ να πω, δεν θα την δώσουν οικονομολόγοι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το πρόβλημα κατά την ταπεινή μου γνώμη θα λυθεί τουλάχιστον στη χώρα μας, που είναι και το πρώτο ζητούμενο από ένα απλό φορολογικό νόμο και εξηγούμαι.
Όλες οι οικονομικές συναλλαγές των πολιτών να γίνονται με χρεωστική κάρτα.
Οι τράπεζες αυθημερόν να παρακρατούν τον ανάλογο  φόρο και αυθημερόν να τον  πιστώνουν στο Δημόσιο.
Τα στοιχεία των  μικρών και μεγάλων συναλλαγών να συγκεντρώνονται παράλληλα με τις Τράπεζες  ηλεκτρονικά και στις εφορίες, οι οποίες θα έχουν τον έλεγχο και την ευθύνη.
Αν κοιτάξουμε αυτή την πρόταση και την εφαρμόσουμε φανταστείτε αν θα μπορεί κάποιος πολίτης όσο πονηρός ή κλέφτης και να είναι να φοροδιαφύγει.
Αν χρειάζονται τόσοι υπάλληλοι και πόσοι.
Αν χρειάζονται τόσες τράπεζες.
Αν…..
Αν……
Τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε ελεύθερα και δημοκρατικά σε ειδική ημερίδα πολιτών στην Αίγινα.
Δ.Τ.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου